OVER AUTEURSRECHT EN ZO …

Extra blogpost deze maand! Waarom? Omdat ik deze week een vraag opmerkte via LinkedIn waar ik wel een blogpostje kon uitnijpen, daarom … De vraag? Ahja, tuurlijk, die zul je nodig hebben om te weten waarom deze extra post er moest komen. De vraag luidde: “Het is niet de eerste keer dat foto’s van realisaties van onze klanten zomaar door anderen worden misbruikt, zoals deze schrijnwerker schaamteloos doet met foto’s van … Wij reageren daar steeds kordaat maar beleefd op. Al vraag ik me soms af of we niet te braaf zijn? Iemand suggesties om dergelijke praktijken tegen te gaan?”

Auteursrecht

Ten eerste, wanneer je iets literairs of artistieks creëert, dan ontstaat er auteursrecht. Hier hoef je je geen zotte toestanden bij voor te stellen, want zelfs de simpelste zaken kunnen onder het auteursrecht worden gebracht. Bouwvakkers die foto’s maken van hun realisaties, teksten die je schrijft voor je website of voor je presentatiedocumenten, tekeningen van architecten, zelfs, jawel, de tekeningen van je kind! Enige voorwaarden zijn:

    • Het moet voortkomen uit de menselijke creatieve geest
    • Het moet origineel zijn, maar niet in de zin van “nooit vertoond”, wel in de zin dat de maker zijn eigen persoonlijkheid in het werk heeft gestoken, en het werk het resultaat is van zijn of haar eigen artistieke keuzes.
    • Je moet het kunnen waarnemen met je zintuigen. Het moet dus een bepaalde vorm hebben.

Bescherm je beeldmateriaal

Ik mag aannemen dat je het niet zo tof zou vinden als je jouw werk – laten we nu efkes geen onderscheid maken tussen visueel, literair, muzikaal of whatever – ergens zou zien opduiken zonder dat die “gebruiker” van jou enige vorm van toelating kreeg om dat te doen. Efkes tussendoor, voor privé-gebruik, of gebruik in intieme kring mag het hé … Commercieel gebruik, da’s iets anders.

“Ongeoorloofde reproductie” valt héél vaak voor! Ik hoor soms de opmerking “niet mee inzitten, geen mens gaat dat zien”, maar het zal jouw werk maar zijn dat met die insteek wordt gebruikt! Het is echter niet altijd moedwillig, maar veelal ook gewoon uit onwetendheid. En hoewel er online voldoende info te vinden is omtrent het onderwerp, krijg je heel regelmatig als reactie “moh, mag da nie?”

Wil je die discussie niet? Bescherm dan je materiaal! Doe zoals ik zelf deed op de foto bovenaan! Heerlijke foto ook, vind je niet?

Foto’s

Goed, we hebben een vertakkingske gemaakt, terug naar het voorbeeld uit de inleidende alinea nu. Als je je foto’s beter wilt beschermen, kun je gebruik maken van een watermerk. Toegegeven, het oogt niet zo mooi als je van een mooie foto wil genieten, but it does the job! En dat is wat telt.

Er bestaan een aantal manieren om watermerken toe te voegen aan je foto’s. Ik gebruik zelf graag Lightroom, een Adobe-tool om foto’s te optimaliseren. Heel eenvoudig om je naam of een logo op een hele reeks foto’s ineens te plaatsen, maar zoals je al kunt raden, zit dit vast achter een Adobe-account.

Maar geen paniek, er bestaan ook een aantal heel goeie gratis online alternatieven, mits enkele beperkingen weliswaar, maar ze bestaan! Een drietal voorbeelden zijn:

Bij deze drie kun je, net zoals in Lightroom, je naam of een logo toevoegen aan je foto. Bij elk heb je verschillende mogelijkheden qua opmaak, zoals je kunt zien in de screenshots hieronder. Je bent vooral beperkt in aantal beelden ineens, maar voor bijvoorbeeld je posts op social media zal dit ruim voldoende zijn, en is het probleem uit de inleiding dus alvast opgelost.

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial