Een logo, bestaat dat eigenlijk nog? Velen noemen het nog steeds een logo, en eigenlijk is het wel nog juist, maar een iets doorgedrevener “brand identity” gaat verder dan dat. Hoe? Dat kan op meerdere manieren.

Icoon

De eerste, en misschien wel het belangrijkste in het hele flexibiliteitsverhaal, is het ontwerpen van een icoon. Ik noem het in dit artikel “icoon”, maar het kan nog onder een aantal andere noemers worden gebracht, zoals bijvoorbeeld symbool, avatar, grafisch element … Een icoon is, althans voor wat het visuele aspect betreft, de meest herkenbare factor van een bedrijfsidentiteit. Als dit wordt gebouwd rond de centrale filosofie van je business, dan kun je alle kanten uit met je merk. Rome was echter niet in één dag gebouwd, en dus zal je in het diepste van de ziel van je business moeten gaan graven, op zoek naar antwoorden rondom het wie, wat, hoe en waarom van je business.

Eénmaal deze aan de oppervlakte verschijnen, kunnen we beginnen bouwen aan de visuele omkadering van je bedrijf. En hoe verder je hierin wil gaan, hoe flexibeler die zal zijn. Een icoon is immers “slechts” een visueel aspect – ja, maar vergis je niet, een aspect waarachter normaal gezien een hele strategie schuilgaat. Je kan er dus heel wat mee aanvangen!

Naamgeving

Ook dit is iets waarbij je niet over één nacht ijs mag gaan. Het is niet omdat je een bepaald woord, of een samenstelling, graag hoort, dat het ook een goede naam voor je business zal zijn. The Terminator is géén goede naam voor een bedrijf dat in oude metalen handelt – je snapt wel waar ik naartoe wil …

Flexibele namen kunnen op verschillende manieren voorkomen. Zo kun je gaan werken onder één centrale naam, en verschillende submerken uitbouwen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Coca-Cola en submerken als Sprite, Minute Maid of Fanta.

Een andere optie kan zijn om de hoofdnaam te gaan combineren met verschillende subnamen. Een goed voorbeeld hiervan is transportgigant FedEx, met subnamen als Express, Ground, Office, Freight …

Het omgekeerde wordt ook gedaan, zij het in mindere mate. De activiteitsnaam of sub brand springt dan het meest in het oog, terwijl de hoofdnaam eerder fungeert als een soort baseline, zoals de auteur bij de titel van een boek.

Kleur

Want what’s in a name … Kleur kan twee dingen teweeg brengen. Het kan duidelijk maken dat alle submerken onder één en hetzelfde hoofdmerk vallen, of het kan de submerken onderscheiden van het hoofdmerk.

In dit laatste geval gaat het meestal om verschillende producten van het hoofdmerk, zoals het voorbeeld van Coca-Cola dat ik eerder aanhaalde. De logo’s van Sprite, Fanta, en de overige Coca-Cola-producten lijken immers in de verste verte niet op dat van Coca-Cola zelf. Hoewel de filosofie van Coca-Cola in al hun merken wordt doorgetrokken, gaat het hier toch steeds om een ander product, en dus moeten die ook elk op zich direct herkenbaar zijn op hun eigen manier.

Het voorbeeld van FedEx slaat dan weer de eerste weg in. Elke afdeling draagt de blauwe hoofdkleur van FedEx, maar wordt telkens vergezeld van een andere tweede kleur. Zo zie je ook duidelijk het verschil tussen alle sub brands van de FedEx Corporation, hoewel ze allemaal FedEx heten “met de voornaam”. (lees verder onder de foto)

Conclusie

Er liggen dus op elk pad voldoende mogelijkheden om een bepaalde flexibiliteit aan de dag te leggen. Hoe beter je je voorbereidt, hoe gemakkelijker dit ook wordt in een volgende fase. Dus ja, een logo bestaat nog steeds, maar heeft een heel arsenaal aan troeven. Aan jou dus om ze zoveel mogelijk uit te spelen. Aan mij om je daarbij te helpen of begeleiden! Daarvoor staat het contactformulier dag en nacht te uwer beschikking …

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial