CMS, dat staat voor Content Management System, een ingewikkelde term op het eerste zicht, en dat is het eigenlijk ook wel. Het moeilijkste gedeelte is echter voor de ontwikkelaar. Voor de eindgebruiker levert het een hoop voordelen op! Flexibiliteit is dé term van het moment als het op modern webdesign aankomt.

We zijn tegenwoordig immers altijd en overal online (of toch meestal en op de meeste plaatsen), en dus moet je website mee. Is je site niet mobielvriendelijk (of responsive zoals het in het vakjargon wordt genoemd), dan wordt je automatisch naar achter geduwd door Google, en bij uitbreiding alle zoekmachines. Hetzelfde geldt voor SEO (Search Engine Optimization). Je titels, je teksten, de namen die je je afbeeldingen meegeeft, … Het telt allemaal mee, wil je helemaal bovenaan verschijnen bij de zoekopdrachten.

We kunnen zo nog wel een tijdje doorgaan, maar je merkt al gauw dat binnen webdesign heel wat zijvertakkingen zijn bijgekomen, in vergelijking met de “flashy” HTML-websites die we ons zeker nog herinneren uit de late jaren ’90 en de vroege jaren 2000. Als je CMS-based website goed is opgebouwd, dan kun je met al deze hindernissen in één keer komaf maken! Waar wacht je dus nog op …

Wat is een CMS?

Wat de afkorting betekent, dat weet je ondertussen, maar wat houdt het precies in? In mensentaal uitgelegd, is het gewoon software waarin je alle content van je website kunt gaan centraliseren, deze makkelijk zelf kunt gaan bewerken, en meerdere personen kunt toelaten om in te loggen in je systeem om inhoud aan je website toe te voegen of ook te gaan bewerken. Zo vermijd je dat je steeds op je webdesigner moet terugvallen voor de toevoeging van tekst en beeld, en dus ook de kosten die daarmee gepaard gaan.

Het moeilijkste werk bij een CMS is voor de webdesigner / webdeveloper. Die bouwt het hele systeem met alle nodige functionaliteiten op, waarna jij de controle krijgt over het geheel, of over de zaken die je zelf wilt kunnen toevoegen, aanvullen of bewerken. Vergelijk het met de aankoop van een nieuwe wagen. De autobouwer zorgt ervoor dat er een afgewerkte wagen wordt afgeleverd in de garage. De garage overhandigt jou de sleutels, en jij kunt rijden met je gloednieuwe auto, zonder dat je je hoeft zorgen te maken over wat er zich onder de motorkap afspeelt.

Alles in één

Zoals eerder uitgelegd, kun je met een CMS zowel content toevoegen en bewerken, maar ook je SEO gaan verzorgen. SEO, of zoekmachineoptimalisatie, bestaat uit een reeks technieken die je kunt gebruiken om je website hoger te laten weergeven bij zoekopdrachten in bvb. Google. De juiste zoekwoorden gebruiken in je teksten, je pagina’s de juiste titels meegeven of je afbeeldingen een geschikte bestandsnaam toekennen zijn slechts enkele van de zaken die je hierbij kunt toepassen.

Binnen je CMS kunnen allerhande “modules” worden geïnstalleerd waarmee je deze zaken kunt beheren. Je hoeft er echter geen doorgewinterde webdesigner, webdeveloper of whatever te zijn. Alles wordt voorgeprogrammeerd, zodat je zelf kunt aanvullen waar nodig. Bij Zen Graphic wordt de SEO de eerste maal in orde gezet voor alle content die op dat ogenblik in het CMS aanwezig is. Voor toekomstige aanvulligen wordt uiteraard de nodige uitleg verschaft om er zelf mee aan de slag te kunnen.

Nog een voordeel van CMS-based websites, is dat je meerdere personen toegang kunt verlenen tot je systeem. Zo is je website niet steeds afhankelijk van één enkele persoon voor de toevoeging van content, én heb je steeds back-up wanneer je zelf de tijd ontbreekt, of door omstandigheden een tijd lang niet aan je website kunt verder bouwen.

Niet mis hé! Maar het gaat nog verder … Wacht, nòg verder?? Jawel! Je kunt je CMS ook gebruiken voor marketingdoeleinden, zoals e-mail- en social media marketing, bloggen, … Horecazaken kunnen een reservatieformulier voorzien, en webshopeigenaren kunnen online betalingsmogelijkheden laten implementeren. Zo koppel je het nuttige aan het aangename, en krijg je met je CMS een soort all-in-one oplossing.

Wat hebben we vandaag geleerd?

Om het op z’n Piet Huysentruyts te stellen …

1. Een CMS-based website kan je ZELF onderhouden.
2. Het beantwoordt aan de flexibiliteit waar je in de snel veranderende online wereld van vandaag rekening mee moet houden.
3. Een CMS biedt een all-in-one oplossing voor elke ondernemer.

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial