Overslaan en naar de inhoud gaan
Bezig met laden...

Even dit vooraleer we to the point komen: Hey, lang geleden! Om niet te zeggen héél lang ... Mijn laatste blogpost dateert immers al van bijna twee maand terug, maar daar is een heel goeie reden voor! Er zijn immers heel wat projecten lopend die allemaal nogal wat van mijn tijd opslokken, en dan moet een mens al eens keuzes maken. Soit, nu is er terug even wat tijd, en dus het moment voor een nieuwe brok informatieve content!

Zen Graphic - Blog - Webdesign - Website CMS keuze

Wanneer je door mijn blog bladert, dan zul je ergens een artikel zien verschijnen (om het je wat makkelijker te maken: HIER) waarin ik je het voordeel uitleg van een website via CMS. Om het nog even kort te herhalen: een CMS-based website is flexibel, en kan je zélf onderhouden, wat je een hoop kosten kan besparen.

Maar welk CMS-systeem kies je nu het best? Wanneer je het vraagt aan menig webdesigner / -developer, dan mag je de meest uiteenlopende antwoorden verwachten. Er bestaan immers meerdere content management systemen, maar twee zullen er steeds bovenuit steken: Wordpress en Drupal.

Statistisch gezien zijn er heel wat meer Wordpress-sites in omloop dan Drupal-varianten (30 % ten opzichte van 2 %), maar ondanks het enorme verschil, ligt het aanduiden van het ideale platform een stuk complexer. De meningen hierover lopen ook heel erg uiteen, maar heel eenvoudig gesteld: alles hangt af van technische kennis, benodigde functionaliteit en schaalbaarheid, en last but not least: budget. Aan jou de keuze!

Complexiteit

Webdesign is geen kinderspel, toch niet als je het professioneel wil aanpakken. Er bestaan wel gratis of zeer goedkope oplossingen om snel een website op te zetten, maar de beperkingen hiervan laten zich heel vaak sneller merken dan je zou willen. Het toevoegen van bepaalde contenttypes, het aanpassen of uitbreiden van bestaande layout, ... Bij professionele websites die op met een CMS zijn opgebouwd is dit geen probleem. Bij de low-budget-varianten ligt dit ietsje anders.

Wordpress kan je hierin, als leek, een ideale oplossing bieden. De instapdrempel om een Wordpress-website op te bouwen ligt een stuk lager dan bij concurrent Drupal, en dankzij de enorme community rond Wordpress kun je redelijk eenvoudig zelf een website vanaf nul opbouwen.

De leercurve voor Drupal is, voor mensen met weinig of geen technische achtergrond, heel wat steiler! Drupal is een stuk diepgaander dan Wordpress, maar helaas ook een heel stuk complexer, waardoor het bijna onmogelijk is om zonder voorkennis een Drupal-site op te zetten.

Budget

Laat je niet afleiden door de titel. Hoewel een volledig op maat gebouwde website met perspectieven op lange termijn wel degelijk een investering vereist, kun je ook al met een veel lager budget aan de slag. De rechtstreekse impact hierbij ligt iets lager wanneer je kiest voor Wordpress omdat, dankzij bovengenoemd gegeven, je heel goed zelf een eenvoudige Wordpress-site kan lanceren. Het vergt enkel een investering in domeinnaam, hosting en eventueel de aanschaf van een kant-en-klare template. Bij dit laatste krijg je in principe een volledig opgebouwde website, met alle nodige functionaliteit, die je zelf helemaal kan aanpassen.

Er bestaat ook een aanbod aan kant-en-klare Drupal-websites, maar de moeilijkheidsgraad van een Drupal-installatie en de bewerking daarvan kan de nood aan een professionele webdeveloper de hoogte in duwen, vooral wanneer je niet over de nodige voorkennis beschikt.

Uitbreiding, schaalbaarheid en beveiliging

Hierin blinkt Drupal dan weer uit ten opzichte van Wordpress. Hoewel Wordpress over een pak meer plugins beschikt dan Drupal over modules, zit bij Drupal een groot deel van de aanpassingsmogelijkheden standaard ingebouwd, waardoor je veel onafhankelijker bent van de zogenaamde "third party" plugins. Dit soort plugins impliceert ook een veel groter beveiligingsrisico, vooral wanneer je ervoor kiest om zelf je website op te bouwen. Professionele websitebouwers zullen zich hier op alle mogelijke manieren tegen wapenen, omdat ze perfect weten hoe ze het risico moeten beperken. Zonder voorkennis is je website echter veel kwetsbaarder voor hackers en corrupte software.

De keuze voor één bepaald platform zal ook afhangen van de hoeveelheid content je website zal bevatten. Dit kan op korte termijn niet zo veel zijn, maar op de lange termijn kan dit veranderen. Kies dus heel zorgvuldig het juiste CMS, ook al brengt dit een grotere investering teweeg. Het kan je heel wat extra (onnodige) kosten besparen in de toekomst. Hoewel Wordpress je een website kan bieden met uitgebreide aanpassingsmogelijkheden, ben je voor een website met grote data-aantallen beter af bij Drupal. Ook wat betreft de nood aan meer specifieke gebruikers- en toegangsrechten zit je iets veiliger met een Drupal-installatie.

Welk is nu het beste platform?

Het beste platform zal voor elke gebruiker anders zijn. De één zal kiezen voor Wordpress, terwijl de ander de voorkeur zal geven aan Drupal. Ook onder webdevelopers heerst een voorkeur voor één bepaald CMS. De beste keuze zal echter vooral een kwestie zijn van hoeveel je wilt of kunt investeren, welke functionaliteiten je wenst, de omvang en complexiteit van de content die de website moet bevatten, en je eigen technische kennis. Hoe dan ook, weet je niet welk platform je moet kiezen, vraag het me!