Dan ontbreken deze 4 zaken

Wanneer je even de tijd neemt om wat rond te kijken naar hoe verschillende merken er uit zien en naar buiten komen, zul je al snel aan je elleboog voelen waar de goeie en waar de minder goeie zitten. En dat hoeven echt niet altijd de grote merken te zijn, dat kun je gerust in je eigen buurt ook eens proberen.

Maar waarom werkt het ene merk wel en het andere niet? En vooral, voor iedereen die zelf ook een business heeft, waarom werkt jóuw merk niet zoals je zou willen?

Geen doel(en) voor ogen

Je kunt geen merk lanceren zonder een duidelijk doel voor ogen. Je doel is in deze context echter NIET het verkopen van je product of dienst, wél hetgeen je wil bereiken met je product of dienst. En dát is dan weer niet gewoon “er veel van verkopen”, maar wel een beweging op gang krijgen, een mindset creëren, een maatschappelijke verandering teweeg brengen … Zo wordt iemand die geen alcohol drinkt op een feestje, automatisch gevraagd of verondersteld dat die “ne cola” wil. Dat is bijvoorbeeld een doel van Coca-Cola. Wanneer het over frisdrank gaat, dan is Coca-Cola standaard het eerste die ter sprake komt.

 

Ontbrekende of onduidelijke missie

Het doel en de missie van een merk worden vaak door elkaar gehaald, maar eigenlijk is het vrij duidelijk, je doel is hetgeen je wil bereiken met je merk, de missie is de bestaansreden, of het waarom van je merk. Deze wordt vaak verwoord in een “statement”, een boodschap die ervoor zorgt dat je doelgroep een reden heeft om voor jou te kiezen en bij jou te blijven. Mensen kopen in de meeste gevallen op basis van emotie, en dus gaan ze bij merken waarmee ze zichzelf kunnen definiëren. Speel daar dus op in.

 

Je doelgroep staat niet centraal

Ik las ooit een boek over marketing, waarbij één zin altijd is blijven hangen. “Your brand is not what YOU say it is, it is what THEY say it is.” En die zin zegt echt álles, want je mag zelf nog zo gepassioneerd zijn over je product of dienst, als je doelgroep zich er niet mee verbonden voelt, dan zal je altijd links gelaten worden. Het komt er dus op aan om je als merk letterlijk in de “circle of trust” van je doelgroep te settelen. Daarvoor moet je vooral weten wie ze zijn, wat ze wel en niet nodig hebben, en op welke basis ze hun keuzes maken.

 

Je merk ontbreekt strategie

Bovenstaande puntjes vallen eigenlijk ook allemaal binnen de merkstrategie. Een mooi logo maakt nog geen sterk merk, en vooral, een logo alleen is GEEN merk! Er moet onderzoek gedaan worden naar wie jij bent en hoe je je business in de markt wil zetten. Wie is je ideale klant, maar ook (raar maar waar): welke klanten wil je niet? Je kunt NOOIT “iedereen” als doelgroep hebben, dus maak weldoordachte keuzes!

Nog een belangrijk punt, onderzoek je concurrenten, maar zonder de intentie om klakkeloos te gaan kopiëren, want ook dan vervalt je merk weer in het niets. Je wilt immers niet met je mond vol tanden komen te staan na reacties als “maar dat bestaat al” … Je moet je merk nog kunnen verkopen als uniek, ongeacht hoeveel anderen er ook al op de markt zijn.

En zo zijn er nog wel een aantal zaken die in de merkstrategie aan bod komen, maar als ik die hier nog wil opsommen, zitten we hier volgende week nog, en mijn tekst is al behoorlijk lang voor een blogartikel. Ik heb echter wel één tool waar ik er wat uitgebreider op in ga, dus als je wil, download mijn e-book “Maatmerk” door op deze link te klikken.

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial